„Rodič kouč“ úspěšný život a kariéra malých i velkých fotbalistů

Kdekdo z nás pamatuje přístup generace našich rodičů k výchově. Tolerance a pozitivní přístup tenkrát zdaleka nebyly „in“, takže slýchám jako koučka velmi často popis takové direktivní výchovy např. slovy „otec mě ponižoval, matka se ho bála, byl (a) jsem pro něj vzduch“. A v dospělých jedincích se pak obvykle v takových chvílích otevírají hluboké bolestné rány, které dokázaly negativně ovlivnit jejich dosavadní životy.

Způsob rodičovské výchovy je tedy hlavním faktorem, který ovlivňuje náš celý život. Pokud máme v dospělosti vztahové problémy, finanční problémy, nějaké formy závislosti, či prožíváme neúspěch v jakékoliv oblasti, vždy hledejme příčinu v našem dětství. A pokud nejsme schopni  se na základě svých naučených programů (programů mysli), které si neseme z dětství od svých rodičů, chovat jinak než se chovali naši rodiče, stáváme se pro své děti, namísto toho , abychom pro ně byli oporou, spíše nepřekonatelnou překážkou na jejich cestě k úspěchu.

Není pochyb o tom, že dnešní doba je sama o sobě náročná a není jednoduché v ní uspět. Vybere-li si naše dítě navíc náročnou cestu ke kariéře profesionálního sportovce, vzrůstají nepochybně nároky i na nás, rodiče. A my, pokud chceme své děti podpořit v přípravě na budoucí život, a k tomu navíc na kariéru profesionálního sportovce, musíme se seznámit s principy správného přístupu k rozvoji malých osobností ve všech oblastech života a jednat podle nich.

Naprostým základem našeho  přístupu je neustále přítomné vědomí toho, že naším úkolem je naladit svého malého svěřence na úspěch! A toho rozhodně nedosáhneme neustálým připomínáním toho, co se nepovedlo, přehnaným vytýkáním chyb, negativní motivací, ani přenášením neúspěchů na jiné. Třeba na trenéry, rozhodčí, spoluhráče nebo soupeře. Úspěch prostě přitahuje úspěch a záleží jen na nás, na co zaměříme pozornost. Zaměříme-li ji na úspěch, posílíme šanci na úspěch. Zaměříme-li naše vnímání na porážky a neúspěch, dostaneme na frak.

A jak na to? Jak se zbavit nechtěných vzorců chování, které jsme přebrali od svých rodičů a vykročit novou cestou?

Docela snadno. Stačí se rozhodnout a vykročit. Pro ty, kteří tak skutečně učiní, jsme připravili na našem webu sekci „Rodič kouč“, kde vám ukážeme, že s novým přístupem bude naše úloha rodiče mnohem příjemnější. Přestaneme být rodičem – kritikem a staneme se rodičem- průvodcem a nakonec i koučem. Každý rodič, který v sobě najde odvahu se změnit a udělat pro své dítě to, co jeho rodiče kdysi nebyli schopni udělat, má obrovskou šanci na úspěch.

A nezapomeňte na láskyplný přístup. I když je sport jakkoliv tvrdý, děti nepřestávají být dětmi. A vojenská výchova a dril už vyšly z módy. A víte proč? Protože nevedou k úspěchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *