Konec kariéry – boj o život začíná

Poslední dobou přibývá informací o nezvládnutém konci profesionální kariéry kdysi slavných sportovních hvězd. Ten a ten naletěl podvodníkovi, jiný skončil za mřížemi, třetí všechno prohrál v sázkách a dalšího přemohl alkohol nebo drogy. Všichni shora uvedení skončili na mizině, někteří z nich posléze pod mostem. Čím to je, že tolik výjimečně talentovaných mladých lidí nezvládá disciplínu s názvem „obyčejný život“? Je to proto, že nejsou připraveni na realitu. Od dětství jsou vedeni pouze jedním jediným směrem a nikdo se neobtěžuje je upozornit na to, že jednou přijde konec hvězdné části jejich života a bude potřeba stavět svůj domeček úplně od základů.

Ano, je to pro všechny okolo velmi jednoduché přesvědčovat hvězdu, že pokud vydělá hodně peněz, zajistí jí to šťastný život až do smrti. Ale je to taky velmi zjednodušené a účelové. Je fajn, když trenér, agent nebo sponzor plácá sportovce po zádech a utvrzuje ho v přesvědčení, že svět se točí okolo něj, nicméně už taktně mlčí o tom, že on sám parazituje na výkonu svého svěřence a jeho úspěch a jeho blahobyt závisí právě na onom sportovci. Proto ho velmi často do morku kosti využije a pak ho klidně nechá svému osudu. Vysadí ho na břehu a na rozloučenou zavolá: „Plavky nepotřebuješ a kruh si kup v hračkářství“!

 Už od chvíle, kdy sportovec stoupá na vrchol, začnou se k němu pomalu, nenápadně, sbíhat dravci větřící tučnou kořist. Velmi často využijí toho, že, řečeno slovy Dalibora Vrány, sportovec chtěl být sportovec, vyučil se jako sportovec a doteď působí jako sportovec. Čili spoléhají na to, že se nejedná o studovaného ekonoma nebo aspoň protřelého obchodníka. Slibují lehce vydělané „rychlé“ peníze a nebohou hvězdu často oškubou jak svatomartinskou husu.

 A hvězda často ve vidině rychlých peněz podléhá, válcována svým egem, neschopností vidět věci reálně, nezkušeností a závislostmi.

 Teprve když jsou rány dostatečně bolestné, teprve když ubyde dostatečné množství peněz a falešných kamarádů, teprve když dojde k rozpadu partnerských vztahů založených pouze na slávě a blahobytu, teprve pak se některé z padlých hvězd dokáží oklepat, vstát na nohy a pravdivě pohlédnout vstříc svému budoucímu životu. Dojde jim, že už nejsou tím, kým bývali, přijmou odpovědnost za sebe a svůj život a vyrazí, posíleni zkušenostmi, na novou cestu.

Ale proč tak často dochází k deziluzi? Proč přicházejí tak prudké pády?

Protože životy většiny sportovních hvězd nestojí na pevných základech.  Protože ani rodiče, ani školy, kluby, trenéři, agenti, sponzoři, a dokonce ani psychologové a mentální koučové, nepodporovali v mladém talentu rozvoj komplexní osobnosti, ale pouze úspěšného sportovce. Protože to jediné pro ně mělo smysl. Prahli po tom, aby do něj naprojektovali prostřednictvím jeho sportovního úspěchu, svůj úspěch. Ostatní nebylo zajímavé. Jejich cílem byly tituly a díky nim sláva a peníze. A to jediné si od nich odnesly do života i hvězdy. Vítězné emoce, slávu a peníze.

A najednou se slávy a vítězných emocí nedostává, peníze přestávají přitékat, dostavuje se deziluze a strach z budoucnosti, a to vše vede často k zoufalým činům, které dříve obdivovanou superstar, nyní novopečeného zoufalce, posílají do ještě hlubšího suterénu.

A jak tomu všemu čelit? Nejlépe je začít pracovat na rozvoji úplné a vyvážené osobnosti a na všech oblastech života už na samém počátku kariéry. Od počátku by mělo být jasné, že sportovní kariéra je pomíjivá a může kdykoliv skončit. Je  krásné být úspěšný a slavný, ale nejde na tom postavit celou svou osobnost, celý svůj život. Ten je (zaplaťpánbůh) mnohem pestřejší.

Abychom ho vnímali jako šťastný, potřebujeme být úspěšní v mnoha jeho disciplínách. Teprve potom nám může zpětně nabídnout neskonale více pozitivních prožitků, než jsme byli doposud zvyklí.

A pro ty, kteří nestihli začít s budováním komplexní osobnosti v mládí nebo za trvání aktivní sportovní kariéry, existuje dobrá zpráva: „Nikdy není pozdě!“ Často totiž až bolestná zkušenost vede ke zcela jinému pohledu na sebe a na svět kolem nás. To nejdůležitější je rozhodnout se. Jak říkají odborníci věnující se léčbě závislostí: Získat náhled, tedy uvědomit si, že nutně potřebuji pomoc a změnu, je polovina úspěchu!

A druhá polovina?

V té je potřeba zbavit se iluzí a závislostí, vyloučit ze života vše, co nám odčerpává energii, a začít svou osobnost budovat na zcela jiných, pevných, základech. Pak už následují „jen“ revize v oblasti zdraví, partnerských vztahů a rodiny, stabilní a dlouhodobé a udržitelné řešení v oblasti práce a financí, bydlení a… v podstatě máme hotovo!

Ale o tom zase někdy příště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *